
Det va beskjeden eg fikk en gang før jul i år fra min søster på Sandstrand som er tidligere sauebonde. Nesten hver vinter jeg er på besøk hos Aud og Steinar får jeg en av livrettene min, sauhau. Steinar flår hodene og sager bort det som ikke skal etes. Aud vasker saga og hodene for blod, hjerne og annet som ikke skal med i gryte. Så saltes delikatessen i ca 36 timer. Da er de klare til bruk.

Noen mener at luka under kokinga var sjenerende, men jeg merket lite til det. Etter ca 90 minutter ser du bare kvitøyet på sauhode i gryta. Da er det klart for etergilde.

Mesteparten av beina renskes bort sammen med den innerste delen av øyet. Det som er igjen av øyet er hoveddelikatessen.

Med mandelpotet og kålrabistappe er dette et skikkelig festmåltid. En matrett som snart er historie. Sauebøndene er snart helt borte og i utmarka er det snart like mye elg som det før var sau.
Om du har spist for mye og skal kjøre tilbake kan det være godt å ha eksorte.

Jeg endte i en kolonne med militære sykebiler de siste 3 milene til Sætermoen. Et eventuelt illebefinnende på grunn av overdose sauhau ville snart kunne bli behandlet.
Er glad jeg får lammelår når jeg kommer på besøk!
SvarSlett